Monday, April 2, 2012

B van Beeldend Kunstenaar, T van Tegelzetter, V van Voegend, O van Overal























B van Beeldend Kunstenaar,  T van Tegelzetter, V van Voegend, O van Overal

Gesprek en beelden: Lucas Wolzak (designLAB), Sophie Krier

Carin werkt als een "visual artist, design and production management" vanuit haar atelier in het gebouw van de gevonden voorwerpen, op de Kanaleneilanden. Zij woont nu 22 jaar op een van de twee woonboten van Hoograven, aan de rand van de Rivierenbuurt.

"Ik kom uit een schippersmilieu – ik kom al mijn hele leven overal, op een gewone manier." Als schippersdochter reisde Carin altijd en ontmoette ze continu mensen. Nog steeds kan ze moeiteloos "met alles en iedereen" aan tafel schuiven. "Tegels komen ook overal…"

In haar atelier zijn de stellingkasten van onder tot boven gevuld met dozen met tegels. "De klei daar is ZO mooi" – vooral handgemaakte Marokkaanse tegels (ze is elf keer naar Marokko afgereisd, voor werk en voor vrienden) kunnen op haar bewondering rekenen. Een verzameling Toraq tegels (tegels waarvan het glazuur handmatig is uitgekapt) leidde tot een eigen serie Toraq plateau's. Haar handschrift? "Het combineren van oude technieken met geometrische  / abstracte patronen."

Onmisbaar voor haar werk als tegelzetter zijn een mozaïek tang, een vijl, een paletmes, een tegelsnijder, een stukadoorstroffel en sponsen in allerlei soorten en maten. Geheim van de smid: de volgorde van lijm aanbrengen cq tegels aandrukken en tegels uitlijnen.

"Als het in de ruimte zit, en het lijkt dat het er altijd heeft gezeten, is het goed. (…) De voeg maakt alles uit."

Tijdens haar eerste baan bij een tegelbedrijf verzamelde Carin langzamerhand patronen van huizen waarvoor ze gevraagd werd tegels te leveren of te vervangen. De waaier die ze vervolgens maakte, toont patronen van allerlei periodes, met tegels van uitéénlopende afkomst, zoals Nederland, Portugal of België. In haar woonboot pronkt een tweedehandse vitrine met stukken van de fabriek Westraven – staaltjes van de 'Cloisonnée' techniek, die niet meer in gebruik is, maar nog wel na te maken is.

"Zo'n kast vol dingen. Daar komen de buurtjongens iedere lente even voor naar binnen."

www.carinvandongen.nl





















A van Autoschadebedrijf, O van Onzichtbaarheid

A van Autoschadeherstel, O van Onzichtbaarheid


Beelden en gesprek: Seulki Choi & Mark Wiechman, designlAB

Autoschade bedrijf Sham heeft 22 jaar ervaring in auto's repareren, restaureren, uitdenken en spuiten: "Alles behalve het interieur (want dat is teveel werk)". In speciale gevallen maakt S. Remesar eigen gereedschap, bijvoorbeeld voor oude modellen.

Remesar, die Sham met zijn vrouw runt, begon al van jongs af aan in het vak en ziet zijn werk nog steeds als hobby. Het liefst doet hij reparaties aan auto's,  omdat dit de grootste uitdaging is – omdat het om een uitdagende prestatie vraagt. Onderscheidend vindt hij zichzelf niet – aangezien hij repareert probeert hij zijn handschrift zo onzichtbaar mogelijk te maken.

"Ik ben tevreden als de auto weer goed werkt en er goed uitziet."

Een komen en gaan.
Zijn netwerk aan klanten werkt op een 'ons kent ons' manier. Wanneer een auto met deuken bij tankstation Tamoil komt wordt deze doorgestuurd naar Sham. Het metaalafval wordt opgehaald door een ijzerhandel en naar de sloop gebracht.









B van Bloemist, G van Gesorteerd


B van Bloemist, G van Gesorteerd, W van Wijkbarometer

Gesprek en beelden: Mark Wiechmann, Seulki Choi (designLAB)

Bloemenhandel Hoograven is een familiebedrijf dat 65 jaar bestaat. Het wordt momenteel gerund door John die er samen met zijn zoon zes dagen per week staat. De kiosk meet ongeveer drie bij drie meter en staat naast de Oranjebrug langs de weg. Naast de kraam staan tafels met bloemen uitgestald. Wanneer er grote aanvragen zijn voor bijvoorbeeld bruiloften worden buiten extra tafels uitgeklapt.

Het gereedschap dat gebruikt wordt, is overal te koop: een keukenmes, een bloemenschaar.

De bloemen worden ingekocht bij bloemenveiling Flora Holland in Aalsmeer. Het afval wordt door de gemeente opgehaald. John vertelt dat er geen vergunningen meer worden uitgegeven door de gemeente, waardoor je steeds minder kiosk in het straatbeeld ziet.

Auto's stoppen langs de weg om bloemen te kopen. Auto's minderen vaart en groeten. Passerende mensen groeten elkaar bij naam. John kent veel klanten bij naam. Hij weet ongeveer "wat de buurt koopt" en stelt zijn bloemen daar op af.

De persoonlijke "touch" van de zaak komt tot uiting in het persoonlijk maken van de boeketten.

" Wanneer de klant blij is ben ik tevreden, ook al is het niet mijn smaak."

Het werk verreist veel kennis van kleur, structuur, vorm en het combineren hiervan. Voor een bruidsboeket kijk je bijvoorbeeld naar wat er gedragen wordt.

John doet alles op gevoel omdat hij het sinds kinds af aan doet – en zo leert hij het ook zijn zoon.

In mei te zien in de korte Know How Show How documentaire!
Kijk in mei op www.utrechtmanifest.nl voor tijden en locatie van de vertoningen.






D van Drukker, V van Vertrouwd


D van Drukker, V van Vertrouwd

Verslag: Frank van het Wout, designLAB

Drukkerij Berrevoets maakt 'al het voorkomende drukwerk'. Alles behalve op glas. (Dat doet leerbedrijf Enrico, op de Heuveloord, weer wel). Hij bedient offset machines, boekdruk machines, digitale printers en afwerk apparatuur. Op de drukkerij bevinden zich papier, karton, inkt, plastic en software.

Berrevoets verstaat zijn vak "volledig". Hij voelt zich vertrouwd met alles wat er aan apparatuur staat.

"Als je de kwaliteit hoog houdt, stelt dat de klant altijd tevreden."






W van Wereld Oorlog Twee Expert, H van Herstellend, D van Deelbaar


W van Wereld Oorlog Twee Expert, H van Herstellend, D van Deelbaar, T, Traceerbaar

Gesprek en beelden: Sam Kennedy, designLAB

Electro-technicus en WW II expert E.H.A.M. Valentijn heeft zijn ervaring als monteur opgedaan in het Koninklijke leger – hij vervaardigde in de tijd instrumenten voor vliegsystemen. Nu traceert hij onderdelen uit de hele wereld (Italië, Duitsland, Fillippijnen, Engeland), en repareert hij oude militaire voertuigen en apparatuur maar ook uniformen. Vaak zijn bepaalde onderdelen inmiddels uit productie en moet hij hiervoor aanpassingen maken. Valentijn stopt niet bij de onderdelen – hij traceert ook mensen, gebeurtenissen, locaties, materialen… Hij klust vanuit zijn garage in Hoograven.

"Vraag me alles wat je wilt over de oorlog!"

Met geschiedenis lezingen vanuit zijn 'Willy' Jeep draagt Valentijn zijn onuitputtelijke kennis van de oorlog over aan de nieuwe generatie. In uniform, uiteraard.

Een historicus, die gefascineerd is met de geschiedschrijving van de oorlog, en tegelijk de restanten daarvan in ere herstelt…

Zie ook www.keepthemrolling.com

Meer over Valentijn straks in de Know How Show How documentaire en tijdens de Tamoil Car Mekka Days in mei! Houdt www.utrechtmanifest.nl in de gaten voor het programma.









V, Vogelopvang, F, Fijngevoelig


V van Vogelopvang

Gesprek en beelden: Lucas Wolzak

Henk Piek is als ierhouder bij de vogelopvang Utrecht. Hij werkt al 12 jaar als vrijwilliger bij de opvang. Henk doet van alles in de opvang, van het opnemen van vogels, voeren, bestellingen, medicatie toedienen tot het schoonmaken.

De opvang beschikt over verschillende volières, een quarantaine ruimte (voor pas binnengebrachte vogels) en een kantoor.

"Elke vogel heeft zijn specifieke behoefte."

Henk voelt zich vooral verantwoordelijk voor de opvang. Hij is tevreden "als alles aan kant is." Het voeren van vogels is in drukke periodes (voorjaar en zomer) is een minder leuke klus. Maar Henk is er wel goed in omdat hij elke vogel durft vast te pakken (ook zwanen). Het mooiste moment is het weer vrij laten van de vogels.

"Het zijn en blijven wilde vogels."

De vogelopvang is altijd op zoek naar vrijwilligers. Er wordt een niet betaalde werkplek geboden waar veel kennis opgedaan kan worden. Daarnaast biedt de opvang stageplekken.

www.vogelopvangutrecht.nl



K van Kleermaker, P van Perfect


K van Kleermaker
P van Perfect

Gesprek en beelden: Noëlle Ingeveldt, designLAB



Hossaini en zijn vader runnen sinds vier jaar samen de winkel in Hoograven. Openingstijden: zes dagen per week inclusief koopavond. Ze herstellen en nemen kleding en tassen in en maken gordijnen. Zij werken ook als een stomerij, maar dit besteden zij uit.

Achterin de winkel is een kleine ruimte ingericht met de naaimachines en een grote kniptafel. Er zijn twee normale naaimachines met computer, die voor de gordijnen gebruikt worden, twee lokmachines voor de afwerking, een naaimachine voor leer en zware stoffen en een Blindzo – een naaimachine waar je mee kunt naaien zonder zichtbaar stiksel.

Hossaini's vader is al zijn hele leven professionele kleermaker. Hij heeft zijn zoon het vak geleerd. Naast het naaien is deze ook veel actief in de winkel – hij werkt graag met klanten.

Kledingreparatie & Stomerij Mahtab staat bekend om hun perfecte afwerking en zelfgemaakte gordijnen (waarvoor zelfs mensen van buiten Utrecht op af komen). Ook staan ze erom bekend dat ze alle soorten reparaties aankunnen vanwege hun grote diversiteit aan machines. Ze zijn pas tevreden "als iets er piekfijn uitziet en de klant ook tevreden is."

Een greep uit het aanbod aan reparaties:

Nieuwe rits
Nieuwe zak
Nieuwe voering
Tas nieuwe rits
Scheur onzichtbaar stoppen
Jas poetsen
Inkorten / Verlengen
Innemen  / Uitleggen