Monday, April 2, 2012

B van Beeldend Kunstenaar, T van Tegelzetter, V van Voegend, O van Overal























B van Beeldend Kunstenaar,  T van Tegelzetter, V van Voegend, O van Overal

Gesprek en beelden: Lucas Wolzak (designLAB), Sophie Krier

Carin werkt als een "visual artist, design and production management" vanuit haar atelier in het gebouw van de gevonden voorwerpen, op de Kanaleneilanden. Zij woont nu 22 jaar op een van de twee woonboten van Hoograven, aan de rand van de Rivierenbuurt.

"Ik kom uit een schippersmilieu – ik kom al mijn hele leven overal, op een gewone manier." Als schippersdochter reisde Carin altijd en ontmoette ze continu mensen. Nog steeds kan ze moeiteloos "met alles en iedereen" aan tafel schuiven. "Tegels komen ook overal…"

In haar atelier zijn de stellingkasten van onder tot boven gevuld met dozen met tegels. "De klei daar is ZO mooi" – vooral handgemaakte Marokkaanse tegels (ze is elf keer naar Marokko afgereisd, voor werk en voor vrienden) kunnen op haar bewondering rekenen. Een verzameling Toraq tegels (tegels waarvan het glazuur handmatig is uitgekapt) leidde tot een eigen serie Toraq plateau's. Haar handschrift? "Het combineren van oude technieken met geometrische  / abstracte patronen."

Onmisbaar voor haar werk als tegelzetter zijn een mozaïek tang, een vijl, een paletmes, een tegelsnijder, een stukadoorstroffel en sponsen in allerlei soorten en maten. Geheim van de smid: de volgorde van lijm aanbrengen cq tegels aandrukken en tegels uitlijnen.

"Als het in de ruimte zit, en het lijkt dat het er altijd heeft gezeten, is het goed. (…) De voeg maakt alles uit."

Tijdens haar eerste baan bij een tegelbedrijf verzamelde Carin langzamerhand patronen van huizen waarvoor ze gevraagd werd tegels te leveren of te vervangen. De waaier die ze vervolgens maakte, toont patronen van allerlei periodes, met tegels van uitéénlopende afkomst, zoals Nederland, Portugal of België. In haar woonboot pronkt een tweedehandse vitrine met stukken van de fabriek Westraven – staaltjes van de 'Cloisonnée' techniek, die niet meer in gebruik is, maar nog wel na te maken is.

"Zo'n kast vol dingen. Daar komen de buurtjongens iedere lente even voor naar binnen."

www.carinvandongen.nl





















No comments:

Post a Comment