Friday, February 3, 2012

M van Maître Bertrand

M van Maître Traiteur 

De Vinaigrette Expert

Maître Bertrand is een kwaliteitsgroothandel in olie en azijn; Bertrand importeert Franse delicatessen zoals de befaamde Vinaigre D'Orléans*. Voorheen was Bertrand 'traiteur de service' – hij kookte bijzondere menu's bij mensen thuis; parallel aan zijn passie voor smaak heeft Bertrand een juridische loopbaan in Europees Recht en Advocatuur doorlopen (hij was o.a. betrokken bij de verkoop van Defensie Vliegbasis Soesterberg!).

Wat is het wezen van een goede vinaigrette? Een vinaigrette bestaat uit een bindmiddel + een smaakmaker + olie (moster, azijn, olie). "Azijn is de smaakdrager; niet alleen is het cruciaal in vinaigrettes maar ook in sauzen! Azijn ontvet, krikt de smaak op, en heeft een verfrissende werking." Het proeven van de azijnen van Bertrand bevestigt zijn punt – azijn verdient een eigen plek in de (Nederlandse) keuken.

* Orléans is de bakermat van Franze Azijn - voorheen een gildestad. De azijn werd in eikenhouten vaten bewaard en minimaal één jaar gerijpt. Een 'moeder' zet bacteriën om in zuur. De kwaliteit van de moeder bepaalt de smaak van het product.

Beelden:
Het roeren van de vinaigrette is een kwestie van timing.
De basisazijnen (gemaakt uit cider / witte wijn / champagne) en de gearomatiseerde azijnen uit de collectie van Maître Bertrand. 
No comments:

Post a Comment