Monday, June 11, 2012

Dag van de SchuurPersbericht >>>
Zaterdag 16 juni: Dag van de Schuur

Rotsoord zet de schuurtjes open!

De Dag van de Schuur
Datum: zaterdag 16 juni 2012
Tijd: 11.00 – 16.00 uur
Locatie: De Schuurtjes op het Vicona terrein (bij de Oranjebrug) in Rotsoord.

Zaterdag 16 juni is het schuurtjes dag tijdens de Biënnale voor Social Design in Utrecht. De cultuur van de schuur staat die dag in de wijk Rotsoord centraal: er wordt gerepareerd, gemaakt, gedroomd en gewerkt. Publiek wordt uitgenodigd om samen met professionele ontwerpers, gepassioneerde hobbyisten en betrokken buurtbewoners te ontdekken waarom schuurtjes zulke geweldige plekken zijn, en meer aandacht verdienen.

Schuur als centrum van hyper lokale economie
“Ach, het heeft niet zo veel om het lijf. Ik doe er af en toe maar wat”, of “ik bewaar ‘t allemaal, want je weet niet op welk moment ‘t van pas komt, toch?” 
Het zijn de meest gehoorde reacties van wijkbewoners op de vraag wat ze in hun schuurtje doen. Toch worden in deze uit het straatbeeld onttrokken, vaak zelf verbouwde en rommelige gebouwtjes handelingen verricht en spullen bewaard die in de toekomst wel eens de levensader van de wijk kunnen blijken.

De schuur is het centrum van de hyper lokale economie, of zou dat tenminste kunnen zijn. Steeds vaker dient de schuur slechts als opslagplaats voor tuinmeubilair en fiets. Als manifest voor een intensiever gebruik van de schuur als productief en innovatief centrum van de lokale economie zijn er in Rotsoord 4 schuurtjes op een grasveld in de wijk geplaatst. Een sterk beeld dat vragen oproept, nieuwsgierig maakt en buurtbewoners en schuren activeert.

Repareren, ontdekken & kennis delen
Ter gelegenheid van de Dag van de Schuur landt het Utrechtse Repair Café in de vier Schuurtjes in Rotsoord. Buurtbewoners kunnen samen met lokale reparateurs   kapotte fietsen, schoenen, kleding, speelgoed en elektronische apparatuur leren herstellen. 

Ontwerper Jesse Howard zal tijdens de Assemblage cursus demonstreren hoe je zelf met eenvoudige middelen zoals een jam potje, spaanplaat en een Tupperware bakje huishoudelijke apparaten zoals stofzuigers en mixers kunt maken. Met dank aan lasersnijder Maurice van Peursem!

Dima Stefanova toont filmpjes uit haar Know-How |Show-How archief, en deelt hoe je limonade en thee maakt van lokaal geplukte bloesems en kruiden. Wijkbewoners met  groene vingers leren ons hoe je de beste tuinaarde kunt maken, en lokale keramisten onderzoeken of de klei die ter plekke uit de grond wordt geschept geschikt is om potten te bakken. Ontwerpster Anna Veenstra tekent de kleinschalige activiteiten in de buurt, met de buurt.

Een amateuristisch samengesteld radiostation zal vanuit een van de schuurtjes lokaal uitzenden, en wie kranten over heeft kan hiervan papieren briketten komen persen.

--------------
Deelname assemblage cursus: 
€5,00 / €2,50 (studenten) / €1,00 (kinderen t/m 12 jaar)
 
De Schuurtjes is een project van Arne Hendriks en Joanna van der Zanden.
Contact: joanna@throwingsnowballs.nl of arnehendriks@yahoo.com

Informatie over Utrecht Manifest, Biënnale voor social design: www.utrechtmanifest.nl 

Werklandschap KRUIST ICI op vimeo

Informatie over het Repair Café utrecht: www.repaircafe.nl/utrecht
Contact: Henny Brouwer: H-Brouwer@xs4all.nl

Noot voor de redactie:
Beeld: De Schuurtjes van Rotsoord. Fotograaf: Ruth Catsburg


No comments:

Post a Comment