Saturday, March 10, 2012

W van werkdag, werkgeest, werkhypothese

9 maart. Het kernteam van werklandschap KRUIST ICI is voor het eerst bijeen. We bespreken elkaars werk en plannen tot in het oneindige, stellen vragen aan historicus Peter Sprangers, discussiëren met Pieter Hooijmeijer (geograaf, lid bestuur Utrecht Manifest) over de sociale opgaves in het gebied, eten doperwtjes soep waarvoor ik een pan van 18 liter heb aangeschaft, en luisteren 's avonds naar een lezing van Maarten Kolk en Guus Kusters - waarvan het proces uit een zoektocht bestaat naar een natuurlijke esthetiek.


werklandschap KRUIST ICI bouwt aan een alfabetische inventaris van het aanwezige potentieel aan vaardigheden en expertise in Rotsoord en omgeving; de b van brandweer, de e van ecoloog, de j van jurist vormen straks samen een blauwdruk voor potentiële kruisbestuivingen en productiemogelijkheden in het gebied. Wat gebeurt er als de paraatheid van de brandweerman wordt gekoppeld aan de onzichtbare handschrift van de autoschade expert? Zijn conciërge en criminoloog alleen alfabetisch aan elkaar verwant? 

Met het netwerk aan makers en enthousiasme als een denkbeeldige, gedistribueerde werkplaats ontwikkelen genodigde ontwerpers voorbeeldprojecten die het potentieel van dit bijzondere netwerk verbeelden en testen; parallel hieraan worden onderzoeken uitgezet naar de ruimtelijke en economische condities van de diverse soorten bedrijvigheid in het gebied. Workshops met het lagere en hogere kunst- en cultuuronderwijs verbinden dit proefondervindelijke onderzoek naar het wezen van werk met de nieuwe lerende generatie.
Met bijdrages van o.a.  Cathelijne Montens (tentoonstellingsontwerp), René Put & Brigitte Gootink (grafisch ontwerp), Cynthia Hathaway (Car Mecca, voorbeeldproject), Joanna vander Zanden & Arne Hendriks (’t Rommelt in Rotsoord, voorbeeldproject), Jonathan Muecke & Bas Princen (Work of Work / Field Essays), Jan van Duppen (onderzoek naar ruimtelijke condities van locale bedrijvigheid), Dima Stefanova & Andreas Zangger (Know-How|Show-How, workshop), Jesse Howard (Open objects, graduation project), Conor Trawinsky (Craft Communities, internship research), studenten van rietveld designLAB,  studenten van Design Academy Eindhoven / Man And Living (Thuiswerk studie o.l.v. Mara Skujeniece).

No comments:

Post a Comment